Reddi Miras Davaları

Miras hukuku kapsamında en çok karşılaşılan dava türlerinden bir tanesi de reddi miras davalarıdır. Reddi miras davası, murisin mirasçıları tarafından açılan ve muristen kendilerine intikal eden terekeyi kabul etmediklerine ilişkin bir dava türüdür.

Miras Nedir?

Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para ve borç anlamına gelmektedir. 

Muris Nedir?

Vefat ederek miras bırakan kişiye "muris" denilmektedir.

Tereke Nedir?

Tereke, ölen bir kimsenin geriye bıraktığı tüm mal, mülk ve borca verilen isimdir.

Reddi Miras Ne Demektir?

Reddi miras, muristen kalan mirasın mirasçılar tarafından kabul edilmemesi demektir. Mirasçılar, reddi miras ile muristen kalan tüm mal varlığı ve tüm borçları kabul etmediklerini beyan ederler.

Reddi Miras Davasını Açma Süresi Nedir?

Reddi miras davası, hasımsız olarak, murisinin vefatından sonraki 3 AY içinde açılmalıdır. Bu üç aylık süre hak düşürücü süre olup, murisin vefat tarihinden sonraki 3 ay içinde açılmayan reddi miras davası mahkeme tarafından kabul edilmeyecektir. Bu durumun istisnası ise murisin terekesinin borca batık olması durumudur. Terekenin borca batık olması nedeniyle açılacak reddi miras davası ise bir diğer makalemizin konusu olup, davayla ilişkin bilgileri ilgili makale metninden inceleyebilirsiniz.

Reddi Miras Davası Hangi Mahkemede ve Nerede Açılmalıdır?

Reddi miras davası, kural olarak murisin son yerleşim yerindeki görevli Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır.Reddi miras davası hasımsız olarak açılır. Bu davalarda dikkat edilmesi gereken nokta ise, hangi mirasçı tarafından reddi miras davası açılmış ise mahkeme tarafından sadece o mirasçı hakkında reddi miras kararı verilir. Bir mirasçının açtığı reddi miras davası, diğer mirasçılar hakkında hüküm doğurmamaktadır.Reddi miras davasıyla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Güncel Makaleler