Trafik Kazası Sonucunda Ortaya Çıkan Maluliyet Zararlarının Giderilmesine İlişkin Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
Trafik kazaları sonucunda ortaya çeşitli zarar kalemleri çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesinde trafik kazası sonucunda yaralanan ve malul kalan kişilerin maddi ve manevi zararlarının giderilmesine yönelik açılan maluliyete dayalı tazminat davalarıdır.
Maluliyet Zararlarının Giderilmesine İlişkin Tazminat Davası Kimlere Karşı Açılabilir?
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maluliyet zararlarının giderilmesine ilişkin maddi ya da manevi tazminat talepleri;
- Kazaya karışan araçların trafik sigortasını düzenleyen ilgili sigorta şirketlerine,
- Kazaya karışan araçların sürücülerine,
- Kazaya karışan araçların maliklerine,
- Kazaya karışan yayalara,
- Şayet kazaya karışan araçların kasko vb. sigorta poliçeleri mevcut ise ilgili poliçeleri düzenleyen sigorta şirketlerine karşı yöneltilebilir.
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maluliyet nedeniyle; geçici iş görmezlik tazminatı, kalıcı iş görmezlik tazminatı, bakıcı ile tedavi giderlerine ilişkin olarak maddi tazminat talepleri ile manevi tazminat taleplerinin dava yoluyla ilgililerden talep edilmesi mümkündür.
Maluliyet Zararlarının Giderilmesine İlişkin Maddi Tazminat Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Maluliyet davalarında dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta, kazaya karışan araçların trafik sigorta poliçelerini düzenleyen sigorta şirketlerine karşı dava açılmadan önce başvuru yapılması zorunluluğudur. İlgili sigorta şirketlerine dava öncesinde yazılı başvuruda bulunulması kanuni bir zorunluluk olduğundan, bu zorunluluğun yerine getirilmemesi halinde açılan davanın reddedilmesi söz konusu olacaktır.
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maddi ya da manevi zararın giderilmesine yönelik davalarda, kazaya karışanların kusur oranları da büyük bir önem taşımaktadır. Zira, tazminat talepleri kusurlu kişilere yöneltilebilmektedir. Burada kusurlu kişiler; kazaya karışan araç sürücüleri olabileceği gibi, kazaya karışan yayalar ya da başkaca ilgililer olabilir.
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maluliyete ilişkin tazminat davalarında bir diğer önemli husus ise, malul kaldığını iddia eden kişinin maluliyet oranını gösteren maluliyet raporunun bulunması gerekmektedir. Her şekilde dava aşamasında ilgili mahkeme tarafından da Üniversite Hastanesi ya da Adli Tıp Kurumundan malul kaldığını iddia eden kişiye ait maluliyet raporu alınmasına karar verecektir. Ancak malul kaldığını iddia eden kişinin maluliyet raporunda herhangi bir maluliyeti olmadığı tespit edilir ise, ilgili mahkeme tarafından malul kaldığını iddia eden kişinin kalıcı maluliyetine ilişkin talepleri kabul görmeyecektir.
Ayrıca, malul kalan kişinin kendi bakımını yapamayacak kadar malul kalması (yatalak kalması vb.) durumunda da ilgili kişi yararına bakıcı tazminatı da dava yoluyla talep edilebilir.
Maluliyet Zararlarının Giderilmesine İlişkin Manevi Tazminat Davası
Malul kalan kişi bakımından, karşı taraftan talep edilebilecek bir diğer tazminat türü ise manevi tazminattır. Manevi tazminat talepleri, trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketlerine yöneltilmesi kanunen mümkün değildir. Zira, manevi tazminat talepleri Karayolları Trafik Kanunu uyarınca trafik sigorta teminatı dışında bırakılmıştır. Manevi tazminat talepleri ancak kazaya karışan kusurlu kişi/tüzel kişilere karşı yöneltilebilmektedir.
Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan zararlarınızın karşılanmasına yönelik hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.